Bolehkah Berjimak Ketika Hampir Bersalin?

Tiada sebab kenapa persetubuhan perlu dihentikan beberapa minggu sebelum isteri bersalin. Ada keadaan yang mana proses kelahiran boleh tercetus ketika suami dan isteri rancak melakukan persetubuhan. Ini jarang berlaku dan bukan satu risiko.

Apabila sampai ke peringkat menunggu kelahiran bayi, mungkin pasangan tidak lagi terasa hendak bersetubuh, malah tidak mahu tunggu lagi untuk menimang cahaya mata, dan mungkin ketika itu hubungan intim lebih seronok tanpa penetratif.

Bilakah ianya tidak selamat Apabila kandungan itu dikatakan kandungan berisiko tinggi.

Seperti keadaan berikut:-

* Perdarahan tidak ketahui sebabnya (Unexplained vaginal bleeding )

* Terdapat gejala saperti kekejangan atau kontraksi atau kandungan kebar atau lebih.Yang membolehkan kelahiran pramatang

* Kebocoran(leaking) air amniotic atau ketuban

* Placenta previa, atau uri bawah

* Serviks inkompeten, satu keadaan di mana serviks atau pangkal rahim lemah dan membuka merisikokan keguguran dan kelahiran pramatang Jika pendarahan ringan berlaku pada bila-bila masa dalam awal tiga bulan hamil, wanita itu perlu segera berjumpa doktor dan mengelak daripada bersetubuh.

Jika kehamilan masih aktif, doktor akan beri ubat sewajarnya untuk mengukuhkan kedudukan janin dan jika kehamilan berjalan lancar, hubungan kelamin boleh dilakukan tanpa was-was. Jarang pendarahan berlaku kembali selepas kehamilan masuk bulan keempat. Jika berlaku, hubungan kelamin perlu dihentikan sehingga kedudukan kehamilan menjadi stabil dan tiada kesan pendarahan. Selepas dua atau tiga minggu, baru hubungan intim boleh dilakukan dengan izin doktor. Sekiranya tidak tahu samaada hubungan kelamin di bolehkan atau sebaliknya eloklah hubungi masaalah ini pada pakar.

Advertisements

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Hubungan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s