Bagaimana Cara Melahirkan Anak?

1.Lutut berlipat dan kedua kaki berbuka. Jangan terkepit-kepit kelengkang tu ha

macam mana baby nak keluar? Geram betul kalau patient buat begitu.

2.Tangan pegang erat ke buku lali. Tarik buku lali saat meneran supaya at the

same time membuka kelengkang anda.
Meneran bila perut tengah tegang / sakit. Bila tak sakit tak payah meneran, tak guna.

3.Sebelum meneran, tarik nafas panjangggggg sekali, dengan mulut tertutup.

4.Apabila menerat, angkat kepala, letakkan dagu di atas dada, mata terbuka

dan memandang perut sendiri. Yelah takkan nak pandang perut misi kat sebelah pula?

5.Meneran seperti ingin berak? Bayangkan kau dah sembelit seminggu

tak berak, bagaimana?

6.Jangan menjerit-jerit. Memekak sahaja. Korang sembelit nak terberak

menjerit-jerit dalam toilet ke? Tidak kan? Buat hilang tenaga je kalau menjerit.

7.Jangan angkat pungung, badan menggeliat sana geliat sini. Buat penat je nanti.

8.Jika dah merasa bayi betul-betul dah nak terkeluar (terasa panas dan terbakar di

tempat sulit kita), teruskan meneran pelan-pelan tetapi konsisten, jangan meneran
terlalu kuat. Ini dapat mengelakkan daripada kawasan sulit kita terkoyak rabak.

9.Terus peluk baby saat sesudah melahirkan, dekatkan mulut bayi pada tek-tek

korang supaya baby kenal puting mak dia sendiri. Tapi kalau misi/doktor bawa lari
baby korang selepas melahirkan, itu maksudnya baby anda ada something wrong lah itu.
Be cool, nanti baby dah okey, dia bagi korang balik.

10.Jangan nak kissing-kissing hubby lepas nak bersalin. Balik rumah boleh buat.

Annoying betul, aku nak menjahit tut-tut yang dah terkoyak itu pun tak senang…

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Keluarga. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s