Apakah Yang Perlu Dilakukan Untuk Menjadi Pekerja Cemerlang?

1. Melaksanakan tugasan walau tiada mood
Mood. itu sangat wajar, namanya juga manusia. Yang tidak baik, apabila mengganggu ritma kerja. Apalagi mengganggu keseluruhan sistem. Kecenderungan moody biasanya dialami oleh perempuan. Meskipun demikian, tidak tertutup kemungkinan boleh juga terjadi kepada lelaki. Jadi bagaimana? Ia melibatkan psikologi. Yakinlah saja bahawa kita yang mengendalikan mood, bukan sebaliknya.

2. Marahlah pada tempatnya
Marah itu juga semula jadi. Menjadi tidak baik, jika marah kita berantai alias tidak selesai-selesai. Dan menjadi tidak baik juga jika marah kita pada satu hal, dilampiaskan pada hal lain. Atau pada satu orang, lalu dilampiaskan pada semua orang. Posisi menentukan kadar kemarahan. Bukan kerana posisi lebih tinggi, lalu bebas marah-marah ke posisi yang lebih rendah? Atau merasa terseksa kerana tidak boleh marah ke posisi yang lebih tinggi dari kita? Segera dinginkan kepala dan hati kita. Buang tenaga kemarahan itu sejenak dengan cara yang lebih baik.


3. Cepat faham
Jika anda tergolong orang yang lambat faham sesuatu, anda perlu berubah. Orang akan malas dan benci berurusan dengan kelembapan. Apalagi di zaman internet dan teknologi ini. Siapa yang leka dia yang tersingkir.


4. Melakukan yang terbaik
Meski yang kita terima kurang atau tidak sebanding dengan yang kita kerjakan, kita perlu terus melakukan yang terbaik. Berani membuat keputusan bererti berani terima risiko Jika sejak awal tidak mampu atau tidak suka dengan tanggungjawab yang diberikan mengapa menerima kerja tersebut. Jika mahu menjadi profesional, jadilah orang yang bertanggungjawab.


5. Menepati janji
Man in honour, keeps his words. Berhati-hatilah dalam menjanjikan sesuatu. Jangan amalkan suka membuat janji-janji palsu.

Advertisements

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Alam Kerja and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s