Apakah Cara Terbaik Membasuh Baju Bayi?

Basuhan Pertama adalah Kain Napkin, Tuala, Receiving Blanket, Swaddle and barut. Sebab most of the things are white colour. Basuh skali terus. Senang and colour tak kan luntur.

Basuhan Kedua adalah pakaian-pakain seperti rompers, baju tidur, bottoms and tops. Kalau tengok kat gambar bawah ni I beli banyak rompers. Sebab I suke rompers rasa macam senang nak pakai and it is one piece. Tapi mungkin ramai yang tak suka pakai rompers.Tapi tak kesah la..I suke kut rompers. baju yang 2 pieces tak banyak mana..hehehe..Most of the baju I beli 0-3 Months and 3-6 Months. I tak beli new born tapi looks like macam kene beli yag new born based on my Gynae cakap baby maybe tak besar sangat…mmm…tak pe la, pakai ja la apa yang ada dakkkk..hhehehe

Basuhan Ketiga adalah jenis yang kecik molek seperti mitten, booties, hats, socks, legging and bips. Yang ni leceh sebab the things are so smalllllllll..Sangat-sangat la kecil. hehehehe..kene jaga-jaga masa nak membasuhnya..
 
 
Tip-tips pembasuhan
 
 
  1. Untuk Napkin dan Tuala, perlu di basuh tanpa any cleanser ok. Then perlu di basuh sebanyak 2-3 kali supaya kain serap air and peluh.
  2. Basuh pakaian mengunakan special cleanser sebab takut kulit baby sensitive when we using the normal cleanser. Sebab kalau macam dinamo, breeze tu takut tak sesuai. Kalau nak guna normal cleanser just guna sikit ja k.
  3. Basuh without pelembut tau macam downey, softlan or any pelembut sebab dia boleh mengelakan kain menyerap air.
  4. Jemur di bawah panas matahari kalau boleh, untuk membunuh kuman-kuman. tapi I terpaksa letak dalam rumah sebab last weekend duk asik hujan ja.

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Kehidupan and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s