Perbezaan Beli Rumah Baru Dan Rumah Lama?

Rumah Baru
Pros :
  • Rumah dah tentu-tentu baru maa… so tak worry sangat tentang defect rumah… ongkos untuk repair rumah mungkin minimum atau sifar.
  • Biasanya pemaju akan buat promosi bayaran free untuk kos lawyer dan duti stem. Jimat sikit duit korang.
  • Ciri-ciri kawasan perumahan seperti kepadatan penduduk, aspek gated & guarded, mungkin memberi kelebihan untuk pelaburan korang.

Cons : 

  • Sesetengah kawasan baru mungkin kurang terjamin aspek keselamatannya walaupun ianya kediaman gated & guarded, tambah2 lagi kalau korang adalah pembeli terawal yang menduduki rumah tersebut.
  • Kurang pengetahuan tentang kejiranan yang berdekatan atau sekitarnya, maksudnya rumah korang dekat dengan kawasan hitam ke…tambah-tambah lagi kalau korang orang baru di kawasan tu.
  • Risiko pemaju lari, rumah terbengkalai… haa yang ini korang kena hati-hati dan selektif untuk memilih hartanah. Kaji profile pemaju terlebih dahulu sebelum membeli rumah/hartanah.

Rumah Terpakai

Pros:

  • Belanja renovasi mungkin di tahap minimum sekiranya rumah terpakai yang korang beli tu berusia 10 tahun ke bawah. Biasanya rumah terpakai dah siap ada plaster ceiling, kitchen kabinet, tile dan sebagainya. So, kat situ korang dah bleh jimat sikit. Tapi kalau korang beli rumah yang dah berusia 10 tahun ke atas, mungkin kena spend quite a lot jugak untuk wiring, piping, cat, dan sebagainya.
  • Di lokasi kawasan yang dah membangun, aspek keselamatan lebih terjamin kerana kepadatan penduduk yang tinggi. Korang boleh riki2 kat jiran2 kawasan tu, samada ok tak kawasan tu, selalu ada kes pecah rumah ke tak, ada rukun tetangga ke tak, etc…
  • Tak ada risiko pemaju lari sebab rumah dah siap maa…
  • Korang boleh dapat harga rumah yang lebih murah if deal terus dengan owner rumah, instead of hiring an agent.

Cons :

  • Kena ada cash yang banyak jugak dalam tangan untuk bayar upah agen, booking, deposit rumah, lawyer fee dan stamp duti. Sebab peruntukan yang ini kena bayar dulu sebelum duit KWSP korang di bank-in kan. So, tak boleh harap setel guna duit KWSP la. Lambat nanti… Namun, ada sesetengah lawyer boleh diajak ‘kaw-tim’. Cuba bincang untuk bayar 50% dulu ke, then balance bayar bila duit KWSP korang dah masuk.
  • Risiko ditipu oleh agen hartanah yang tak bertauliah. Pastikan cek dulu samada agen dan lawyer yang dilantik dari syarikat berdaftar atau tak.
  • Kurang pengetahuan tentang sejarah/latar belakang owner terdahulu. Haa… yang ini penting! Kalau boleh cuba cari maklumat sikit tentang owner terdahulu, kot2 la owner sebelum ni pernah hutang Ah Long ke, tu sebab nak jual rumah and lari…haa tak pasal2 rumah korang nanti kena serbu dek AhLong…haih simpang Malaikat 44!

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Kehidupan and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s