Apakah Kelebihan Puasa Dari Sudut Kesihatan?

Teh tarik man pulling tea

Teh tarik man pulling tea (Photo credit: Wikipedia)

Jika ibadat puasa ini dijalankan sepertimana dianjurkan, ia tidak akan mendatangkan kemudharatan sebaliknya memberikan kesihatan dari beberapa sudut. Antaranya:

1. Menjaga kesihatan jantung
Sepertimana yang kita sedia maklum masalah jantung berkait rapat dengan kolestrol. Kolestrol pula berkait rapat dengan cara pemakanan kita. Kita makan tanpa henti kecuali dalam bulan ramadhan. Bayangkanlah selama 11 bulan kita mengumpul kolestrol dengan pelbagai jenis makanan yang kita makan setiap hari. Jadi di bulan ramadhan, kita dapat mengurangkan pengambilan kolestrol dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit berkaitan jantung.

2. Mengurangkan risiko penyakit kencing manis.
Kita biasanya minum pagi dengan teh tarik, tengah hari teh o ais, petang milo ais, malam kopi tarik. Semua yang kita minum menyumbang kepada peningkatan gula dalam darah. Dengan berpuasa, kita dapat mengurangkan pengambilan gula seterusnya mengurangkan risiko mendapat penyakit kencing manis.

3. Kesihatan mental
Apabila sebut sahaja bulan Ramadhan, ramai yang tahu adab-adab dan larangan yang perlu dipatuhi. Kita juga dilarang menyakiti hati orang lain. Jadi bulan puasa menjadikan kita lebih bersabar dan mengurang “stress”. Selain itu, dengan berpuasa akan menyempitkan salur darah yang menyebabkan syaitan sukar untuk masuk ke dalam tubuh badan manusia.

4. Mengurangkan berat badan
Dengan adab dan disiplin yang dianjurkan islam, berat badan akan dapat dikurangkan. Ianya dapat dicapai melalui pengurangan jumlah makanan yang di ambil. Ditambah dengan amalan bersederhana dalam menyediakan juadah berbuka.

Mudah-mudahan dengan kesihatan yang dikurniakan oleh Allah SWT sepanjang bulan Ramadhan ini dapat digunakan sebaik mungkin untuk melaksanakan amal ibadah dan kita dijauhi daripada mendapat penyakit akibat daripada makan berlebihan.

Advertisements

About tudungbawalonline

Saya tidak tahu dan ingin belajar. Nota yang saya baca, saya akan kongsikan kepada anda semua agar ilmunya akan memberi maafaat kepada semua.
This entry was posted in Agama and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s